• webtitulkafds3.jpeg
  • webtitulkabucobox1.jpeg
  • webtitulkabucobox2.jpg
  • Banner6.jpg
  • FDSUVOD.jpg
b_350_250_1513754_0_0_images_IMG_7279.jpg

Ahoj priatelia.

Po niekoľkých rokoch vynútenej prestávky sa nám podarilo zorganizovať spoločné stretnutie Minimodel teamu. Aj keď to bolo tento rok v komornejšej atmosfére, celkovo sme sa stretli 12-ti minimodelári a autori modelov. 

Stretnutie sme naplánovali od 31.5 do 4.6.2023 a program bol skutočne pestrý. 

Prvý deň poobede sme si prešli okolie Múzea nákladných automobilov Tatra, pozreli sme si zvonku depozit Slovenskej strely, prešli sme si okolie areálu Tatra trucks a.s., pričom sme si pozreli vystavené exponáty z aktuálnej produkcie, videli sme odstavené vozidlá pripravené pre export ako aj niekoľko prototypov.

Druhý deň nás čakal skorý budíček (ak si niekto myslel, že na stretnutí oddychuje, opak je pravdou). Po raňajkách a dve a pol hodine cesty sme dorazili do Vysokého Mýta, aby sme si pozreli Múzeum českého karosárstva. Expozícia obsahuje niekoľko zaujímavých a netypických karosérií vozidiel. Napr. Horch 853 s karosériou Lepil pre SDH Brno-Komín, Tatru 75 s karosériou Bohémia, Škodu VOS, Aero 50 Dynamik a niekoľko ďalších, zoznámili sme sa s históriou výroby karosérií a interiéru ale aj s históriou výroby firmy Sodomka. V múzeu sme absolvovali aj menší kvíz so siedmimi otázkami, z ktorého si každý z nás odniesol kovový štítok.

b_350_250_1513754_0_0_images_348579476_1287537465506990_210470024729032276_n.jpg

Po návrate z Vysokého Mýta sme mali pracovné stretnutie s Radimom Zátopkom, kurátorom v Múzeu nákladných automobilov Tatra, múzeu sme venovali plagáty s kresbami historických aj súčasných vozidiel Tatra, napr. NW 1898, Tatra 24 podvozok, Tatra 148 KHA, Tatra Force 6x6 Rosenbauer..., múzeu sme odovzdali 100 kusov jednoduchých papierových modelov Tatra Force a predstavili sme dve varianty rozsiahleho projektu. Ten by mal postúpiť na ďalšie rokovanie v rámci múzea a Tatra trucks a.s., tak nám držte palce. Následne sme si prešli expozíciu múzea a dohodli sme si vstup do múzea na ďalší deň.

Tretí deň sme ráno vyrazili do Hlučína, kde sme mali dohodnuté stretnutie a následné fotenie hasičskej techniky na Záchrannom hasičskom útvare. Hneď na začiatku nás privítala hovorkyňa ZHÚ v Hlučíne a cestou do autoparku nám predstavila históriu ale aj pôsobnosť útvaru. V autoparku nás už čakala časť techniky, MAN TGS 26.440, Tatra Triton, Tatra Force 8x8 AWS AV 30, Tatra Force UDS 214, Tatra Terno 1 8x8.1 S1, Tatra Force 6x6 S3, Mercedes Benz 4151 AJ 80 HK 240K7+L6, VT72 a mnoho ďalšej techniky, ktorú postupne pripravíme do modelovej podoby. V rámci autoparku sa povozil na niektorej technike aj náš najmenší člen stretnutia a pár modelárov sa nám tu aj zamilovalo, nie však do hovorkyne, ako si myslíte, ale do Tatry Triton po tom, čo sa ozval zvuk motora. Niekoľkí si dokonca prajú Triton pod stromček, či im na neho bude stačiť ich domáci rozpočet sa dozvieme až po Vianociach.

Po návrate a obede sme absolvovali prehliadku Múzea nákladných automobilov Tatra a ak si chcete skutočne a podrobne prezrieť celú expozíciu, nebudú Vám stačiť ani dve hodiny. My sme tam boli až do záverečnej, poniektorí z nás to využili na nafotenie ďalších podkladov na budúce modely.

Večer sme venovali hlavne spoločnej výmene skúseností pri lepení, kreslení a betatestovaní ale aj ďalším bežným veciam. V piatok večer to bolo aj o predstavení projektu pre všetkých zúčastnených na stretnutí.

Štvrtý deň sme celé doobedie boli v areáli Tatra Trucks a.s., mali sme možnosť vidieť historické i nové vozidlá Tatra ale aj množstvo inej techniky, niektorí využili možnosť previezť sa Tatrou Phoenix, či Force, preleteli sa vo vrtuľníku, previezli sa po polygóne obrneným transportérom OT 64, alebo Pragou V3S. Najväčšou novinkou na dňoch techniky bola Tatra Phoenix 8x8 s pancierovou kabínou ako nosič kontajnerov. Viacerí z nás čakali aj novú Tatru Force, tá však oficiálne na dňoch techniky chýbala. No napriek tomu sme ju poniektorí zazreli.

Poobede sme mali možnosť navštíviť miestnu hasičskú stanicu dobrovoľných hasičov a nafotiť si techniku a k tomu ako bonus sme videli ostrý výjazd hasičov k požiaru.

Po fotení sme sa presunuli do Oldtimer múzea, ktoré sa nachádza taktiež v Kopřivnici a vo svojej expozícii má veľa zaujímavých veteránov, od motocyklov, cez povojnový Messerschmitt, BMW Isetta, Ford T, Mercedes Unimog ako aj ďalšie. Večer sme riešili aj zverejňovanie modelov od ďalších autorov, hodnotili sme modely v súťaži autorov modelov a mnoho ďalších vecí súvisiacich s minimodelmi...

Piaty a pre nás posledný deň bol skôr rozlúčkový, no najprv sme si prešli výrobnú linku Tatra Trucks a.s. pozreli sme si vystavené exponáty pre civilný sektor, od cestárskych, cez agro ťahač až po pripravované hasičské vozidlá ako aj vojenské špeciály ako Nexter Titus, nosiče kontajnerov na podvozku Tatra Phoenix či Tatru Force pre Maroko.

Niektorí z nás absolvovali aj návštevu Technického múzea v Kopřivnici, kde sa nachádzajú osobné a niekoľko úžitkových vozidiel Tatra. 

Nakoniec trochu štatistiky - plán sa nám podarilo splniť na 100 a 1 percento, vymenili sme si hromadu skúseností, predstavili sme modely v príprave (tri hasičské verzie novej Tatry Force) ako aj 11 pripravených modelov z 24 do adventného kalendára, ktorý bude zameraný na preteky Nascar a Trans Am. Prešli sme cca 62 756 krokov za päť dní, slovami jedného klasika, boleli nás tlapky.  Najazdili sme niekoľko stovák kilometrov a množstvo ďalších vecí a pocitov, ktoré sa nedajú spočítať. Stretli sme množstvo zaujímavých a inšpiratívnych ľudí. Ďakujeme všetkým za podporu a to či už osobne tým, ktorí dorazili na stretnutie ako aj tým, s ktorými sme si písali a nemohli prísť na stretnutie.

Jeden z výstupov stretnutia je, že chceme o rok v tradícii pokračovať. Odhlasovalo sa predbežne stretnutie v Znojme.

 

Stretnutia sa zúčastnil Pavel Křen, Robert Pavlas, Pavel Běhal a jeho jedna bunka, Michal Rozínek, Peter Formela so synom, Ľubo Blichár a Maťka, Jirka Král, Jan Orel, František Kováčik a dokonca prišiel aj Frenky a FDS model :)

Ďakujeme  ZHÚ Hlučín

                SDH Kopřivnice 

                MNAT v Kopřivnici