• FDSUVOD.jpg
  • webtitulkafds3.jpeg
  • webtitulkabucobox2.jpg
  • webtitulkabucobox1.jpeg
  • Banner6.jpg

IMG 8902

Už niekoľko dní píšeme dátum s rokom 2022. Poďme sa však ešte nachvíľu pozrieť do roku 2021.

Za celý rok 2021 web stránka zaznamenala 181 270 návštev, z web stránky ste stiahli spolu 892.48 GB, čo je tiež úctihodné množstvo dát. 

Celkovo do konca roka bolo na web stránkach uverejnených 2496 modelov, začiatkom roka 2021 ich bolo na web stránke 2000, čo sme oslávili aj vydaním špeciálneho mododelu, respektíve súpravy vo farbách Minimodel, samozrejme ku dnešnému dňu už máme cez 2500 modelov a pokračujeme ďalej.

V roku 2021 oslávil autor modelov FDS-model 15 rokov spolupráce a 35 rokov tvorby modelov. Modely k tomuto výročiu autor dokončil ešte pred koncom roka 2021, modely po otestovaní uverejníme začiatkom tohto roka. 

V roku 2021 sme skúšobne obnovili súťaž autorov modelov, ktorú sme vyhlásili v kategórii stavebných strojov, mechanizmov a automobilov. Nakoniec sa súťaže zúčastnili traja autori modelov. Bolo veľmi potešujúce, že sa súťaže zúčastnili autori z troch rôznych krajín. Víťazom v diváckej súťaži sa stal Jean-Luc Colin, druhé miesto získal František Kováčik, tretie miesto získal Michal Rozínek. Po vzájomnom dohovore v decembri sme sa rozhodli, že dané poradie výsledkov súťaže je konečné. 

V roku 2021 ohlásil svoj návrat k tvorbe aj ďalší obľúbený autor modelov LBS-system, jeho modely postupne uverejňujeme na web stránkach. 

V podstate sme celý rok pripravovali výstavu v Múzeu nákladných automobilov Tatra v Kopřivnici, to predstavovalo obrovské množstvo mailovej komunikácie nie len s predstaviteľmi múzea, ale aj s jednotlivými modelármi, či autormi modelov. Nakoniec to bola prvá návšteva múzea a obhliadka priestorov a vitrín, príprava a tlač grafiky, inštalácia modelov pri druhej návšteve a následné zadokumentovanie modelov a zmluvné riešenie pri návšteve tretej. Články nájdete na webe.

Uverejnili sme v poradí už štvrtý adventný kalendár, tentokrát na tému pretekov Paris Dakar.

Koncom roka sa nám ozval ďalší autor modelov, ktorého čoskoro predstavíme aj so svojou tvorbou modelov.

Ďakujeme všetkým za podporu web stránok, aj vďaka Vám sme mohli zaplatiť web domény minimodel.sk a minimodel.cz, licenciu k hlasovaciemu softvéru s doživotnou podporou, web priestor na ďalšie dva roky (ten budeme platiť začiatkom roka 2022 práve z podpory príspevkov v roku 2021) a v neposlednom rade aj tlač propagačných materiálov a banerov do Múzea nákladných automobilov Tatra v Kopřivnici.

Ďakujeme všetkým autorom modelov za ich prispievanie na web, aby si tieto modely mohli stiahnuť modelári na celom svete. Ďakujeme za podporu všetkým betatesterom za ich čas a trpezlivosť pri betastavbách ako aj modelárom, že lepia a uverejňujú fotky zlepených modelov. To je to najlepšie povzbudenie pre autorov modelov do ďalšej tvorby.

V roku 2022 sa budeme snažiť uverejňovať modely od autorov, ktorí nám budú zasielať svoje modely a zároveň budeme uverejňovať aj niečo z archívu starého webu. 

Budeme pokračovať v spolupráci s Múzeom nákladných automobilov Tatra v Kopřivnici, kde plánujeme jeden spoločný projekt.

Chceme zorganizovať jednu súťaž pre autorov modelov a jednu súťaž pre modelárov, pokiaľ o tieto súťaže bude záujem. 

Máme v pláne osloviť ešte ďalších autorov, aby sme rozšírili ponuku modelov na web stránke. 

Keďže už dva roky sa kvôli pandemickej situácii nemohlo konať stretnutie minimodelárov, tajne dúfame, že sa niečo uskutoční aspoň v tomto novom roku.

P.F.2022